Total Oss

Door jongeren, voor jongeren!

Oss is voor mij..

Een kans om mijn leidinggevende kwaliteiten door te ontwikkelen en jonge voetbaltalenten beter te maken als mens en als sporter

- Will Boesen

Mop van de week

Komt een ossenaar bij de redactie van een krant en zegt tegen de man achter de balie: "Ik kom de krant opzeggen". Zegt de man: "Goed, begint u maar bovenaan".

Ut woord van de week

Houdoe

- afscheidsgroet

Uitleg? Klik hier

Laatste tweets

×

Attentie

Please enter your DISQUS subdomain in order to use the 'DISQUS Comments for Joomla!' plugin. If you don't have a DISQUS account, register for one here

Leerlingen Mondriaan College merken weinig van fusie

20150113 140552

De leerlingen van Het Hooghuis locatie Mondriaan College merken nog geen grote verschillen met vorig jaar, toen de school nog zelfstandig was. Vanaf 1 januari 2015 is het Mondriaan College onderdeel van Het Hooghuis.

Veranderingen

Er is al wel een nieuwe locatiedirecteur aangesteld. Erik-Jan Bakker was eerder rector op het Christiaan Huygens College in Eindhoven. Verder zijn er niet echt opvallende wijzigingen te vinden. Het gebouw heeft van de buitenkant een Hooghuislogo gekregen en de aula kreeg nieuwe kleuren. "Wel stom die grijze muren", zegt een leerling. Op termijn gaat er wel het een en ander veranderen, maar tot nu toe niet zo veel. In de loop van het schooljaar krijgt de aula nieuw meubilair en gaat de ICT-afdeling met het systeem van Carmel werken.

Hooghuisdag

Afgelopen maandag was er een Hooghuisdag. Op deze dag komt al het personeel bij elkaar en zijn de leerlingen vrij. Een leerling uit 6Vwo van locatie Mondriaan College: "Wat ik merk van de fusie? Dat ik vandaag vrij ben." Paul Rosenmöller van de VO-raad sprak op deze dag over de toekomst van het onderwijs in Oss.

Toekomst

Vanaf volgend schooljaar gaan de nieuwe leerlingen pas verschillen merken. Het Mondriaan College wordt een school gericht op Havo-leerlingen, alle Vwo-leerlingen komen terecht op Het Hooghuis locatie Titus Brandsma Lyceum.

Hooghuis locatie Stadion eens met nieuwe vorm Vmbo

 

Van Ommen

Vanaf het schooljaar 2016/2017 gaat een nieuwe vorm van Vmbo-onderwijs gegeven worden. Het Hooghuis locatie Stadion is hier tevreden mee. Een ontwikkeling waar iedereen het over eens kan zijn”, zegt Richard van Ommen, directeur van Het Hooghuis locatie Stadion. “We willen immers allemaal dat onze leerlingen vanuit een opleiding goed aansluiten op enerzijds een vervolgopleiding en anderzijds op een goed gekozen beroep.

 

In het nieuwe plan van staatssecretaris Sander Dekker staat dat leerlingen zich moeten opdelen in profielen. Enkele voorbeelden hiervan zijn zorg en welzijn, groen en dienstverlening en producten. Daarnaast worden scholen door het bedrijfsleven geholpen aansluiting te vinden met het vak. 

Vmbo als vooropleiding

“Veel leerlingen kiezen in veel gevallen niet de juiste vervolgopleiding. Het resultaat daarvan is dat zowel de leerling als de vervolgopleiding gefrustreerd raakt bij deze verkeerde keuze”, aldus de directeur. Vroeger was Vmbo (Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs) voor leerlingen die duidelijke wisten wat ze willen worden. Nu is het zo dat veel leerlingen na Vmbo iets anders gaan doen, omdat er tot achttien jaar een leerplicht is. Van Ommen: “Sommige beroepen waarvoor leerlingen nu worden opgeleid bestaan nog niet eens. Dit geeft de complexiteit weer van de context waarin leerlingen moeten kiezen voor een beroep en waar scholen leerlingen voor op moeten leiden.”

Oss
Op Het Hooghuis locatie Stadion in de onderbouw talentklassen om te ontdekken wat de leerlingen leuk vinden en waar ze goed in zijn. Dit helpt bij het maken van een keuze voor, straks de profielen, in de bovenbouw. Het Hooghuis heeft met veel bedrijven en vervolgopleidingen nauwe banden. De talentencampus, die nu gebouwd wordt, sluit daar optimaal bij aan, zegt de voormalig profvoetballer. “Het Hooghuis kan daarnaast een breed opleidingsaanbod aan de jongeren bieden, dit is voor de jeugd een ideale kans om zich nog beter te oriënteren.”

Conclusie Hooghuis locatie Stadion
Richard van Ommen concludeert: “Wij zien vol vertrouwen de toekomst tegemoet, met vele kansen voor onderwijs, het bedrijfsleven, maar vooral voor de jongeren om de juiste keuzes te maken in hun loopbaan." 

Osse middelbare scholen scoren voldoende

 

De Osse middelbare scholen hebben een voldoende gescoord op basis van de laatste eindexamencijfers. Dit blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Op de website van het medium is per school te zijn hoe hoog het niveau scoort. TotalOss geeft een overzicht van de cijfers.

 

School

Vmbo B

Vmbo K

Vmbo G/T

Havo

Vwo

Het Hooghuis locatie Stadion

8,8

7,8

7,2

n.v.t.

n.v.t.

Het Hooghuis locatie TBL

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

8,3

7,7

Het Hooghuis locatie Zuid

6,7

7,2

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

Het Maaslandcollege

n.v.t.

n.v.t.

6,7

8,8

7,8

Het Mondriaan College

n.v.t.

n.v.t.

8,3

8,7

6,3

 

Het Maaslandcollege heeft dus met een 8,8 de Havotak waarbij de examenkandidaten het best scoren. De Vmbo theoretische opleiding scoort minder met een 6,7. Het Hooghuis locatie Zuid scoort voor Vmbo Basis een 6,7 en voor kader een 7,2. Directeur van locatie Zuid, Frans-Joseph Claessens: “Het beroepsonderwijs in Oss is meer dan 100 jaar oud en we doen het nog steeds prima. Goed hé!”

Vanaf 1 januari komt ook het Mondriaan College bij Het Hooghuis. Nu is de school nog zelfstandig. In de scores is te zien dat het Mavo gedeelte het hoogst is van Oss. Het Mavo deel, een ander woord voor Vmbo theoretisch behaalt een 8,3.

Toch is dit onderzoek voor de scholen niet van groot belang. “Het gaat meer om wat ouders en leerlingen van onze school vinden. We willen die meningen graag aan onze praktijk toetsen en ons verbeteren waar mogelijk”, aldus de heer Claessens. En daar hebben vorig jaar twee leerlingen van het TBL onderzoek naar gedaan. Uit het profielwerkstuk wat zij maakten blijkt dat de beelden tussen de school en de leerlingen over het algemeen overeenkomen.

Hoog niveau bij Wellusdebat

OSS - Het Wellusdebat werd gisteren alweer voor de veertiende keer gehouden. De Jongerenraad Oss organiseerde de debatavond samen met het Maaslandcollege en Het Hooghuis locatie TBL. Onder geringe belangstelling was het algehele niveau hoog, volgens de jury. Veel actuele thema’s voor jongeren kwamen aan bod.

Om 19:30 begint het debat. Vijf minuten daarvoor hoorde we bij de ingang al zeggen dat het vorige keer drukker was. Op het podium van de Groene Engel staan twee grote houten blokken waar de teams bij moeten staan. In het midden bevindt zich een tafel waar de drie juryleden zitten. De juryleden zijn journalist Roel Kuilder, jongerenwerker Nicky Brands en wethouder René Peters. Zij letten deze avond vooral op het goed luisteren naar elkaar en de argumenten. De stellingen worden elke keer vlak voor een ronde bekendgemaakt. In totaal zijn er vier rondes.

De leerlingen van het Maaslandcollege en Het Hooghuis locatie TBL debatteren over de faciliteit van discotheken voor jongeren onder de 18, jongeren-ontmoetingsplekken (JOP’s), de papieren krant en zwarte Piet. In het begin van de avond zie je de gespannen koppies van de kandidaten. Het niveau stijgt wel naar mate de avond vordert.

IMG-20141204-WA0006

Band

Tussen de rondes door speelt een band, Remind. De sfeer van het debat verdwijnt op die momenten. De rockband speelt in een totaal andere sfeer dan die van het debat. Het lijkt er voor hun op dat het debat een felle strijd is, maar deelneemster van het TBL Femke de Wijs zegt: “Hier is het totaal niet formeel. Daarom is het altijd wel heel leuk.” 

Finale

In de laatste ronde staan de twee beste debaters tegenover elkaar. Zij zijn uitgekozen op basis van een poll op de facebookpagina van de Jongerenraad. Femke de Wijs moest het opnemen tegen Thomas Vissers van het Maaslandcollege. De laatste werd de beste debater van de avond. René Peeters: “Hij was stellig en stond er als een groot debater.” Uiteindelijk wordt het winnende team bekend gemaakt. Het Maaslandcollege heeft voor de derde keer op rij de prijs gewonnen van beste team. “Bij het TBL was het algemene niveau heel hoog, bij het Maasland stegen enkele kandidaten boven de rest uit”, aldus René. 

Thomas Vissers is blij met de overwinning: “Yes, mooi gedaan!” Thomas is al twee jaar lid van de debatclub van het Maaslandcollege. “Ik heb het al vaker gedaan,” zegt Thomas. “Ik vind het zelf wel interessant om een discussie te hebben over dit soort actuele onderwerpen.”  Femke is het hier ook mee eens:  “Mensen denken dat debatteren ontzettend saai is, maar de meeste mensen weten niet eens wat debatteren is.” Teleurgesteld met het verlies was ze totaal niet: “Wij komen hier puur voor de lol.”

Jongerenraad

De Jongerenraad Oss heeft als taak om de gemeente te adviseren en het leven voor jongeren in Oss beter te maken. Daarom organiseren ze dingen zoals dit debat. Het selecte aanwezige publiek was voor de jongerenraad geen reden tot paniek. “We zijn redelijk tevreden.”

___________________________________________________________________________________

Maaslandcollege komt met gebedsruimte voor moslimleerlingen

OSS- Directeur van het Maaslandcollege Jacques van Meegen heeft het initiatief genomen om een ruimte te reserveren in de middagpauze voor islamitische scholieren te bidden. Met toestemming van de ouders mogen de leerlingen op school bidden in een afgeschermd lokaal. Dit laat de directeur weten in het nieuwsblad van de school dat elke week verschijnt..

 

moslimleerling gebed2

Aanleiding voor het initiatief was de constatering dat er op de eerste verdieping een aantal moslimleerlingen verbleven tijdens de pauze, wat niet de bedoeling is. 

“Nadat wij navraag hebben gedaan bij de scholieren waarom zij daar verbleven, bleek dat zij aan het bidden waren”, aldus dhr. Van Meegen. “Toen we merkte dat ook in lokaal 0.10 leerlingen aanwezig waren in de pauze moesten we dit gaan reguleren.”

“De reden van het initiatief speelt al langer. 

We hebben overleg gehad met zowel onze eigen administratieve afdeling, de Imam van de Moskee in Oss en de ouders van de kinderen of we een ruimte moesten reserveren binnen onze rooms-katholieke school om te bidden. Uiteindelijk zijn we tot een algemeen akkoord gekomen."

"Het is een win-win situatie, want de ruimte was toch nooit bezet tijdens de pauze. Islamitische leerlingen moeten vijf keer per dag bidden en als ze dan tenminste één keer per dag s ’middags op school kunnen bidden hebben ze na school meer tijd om huiswerk te maken.” 

Jacques van MeegenVolgens de rector (foto) is het de moeite niet om de ruimte vrij te maken in de ochtendpauze van twintig minuten, omdat de leerlingen iets langer de tijd nodig hebben om het gebed volgens de regels van het geloof te kunnen uitvoeren. De islamitische scholieren gebruiken de zogeheten ‘Muslim pro’ App. zodat zij kunnen zien welke richting Mekka is.

Vanaf deze week kunnen de leerlingen gebruik maken van de ruimte. 

Zij moeten de sleutel van het lokaal bij de administratie ophalen en na afloop weer terugbrengen.

“Het betreft nu twee leerlingen die gebruik maken van de ruimte. Als het er meer worden gaan we een grotere ruimte reserveren zodat er plek genoeg is voor zowel jongens als meisjes.”

Het Maaslandcollege is de eerste school in Oss die het initiatief neemt om moslimleerlingen de gelegenheid te bieden om te bidden op school. Terwijl het aantal islamitische scholieren op andere scholen in Oss als het Hooghuis Zuid/west hoger ligt dan het Maaslandcollege. 

 

 

 

 

 

 

Overwegend Bewolkt

7°C

Oss

Overwegend Bewolkt

Wind: 11.27 km/h

 

Neem ook eens een kijkje op:

FacebookTwitterInstagram

 


Wij gebruiken cookies op onze web site. Sommigen zijn essentieel voor het correct functioneren van de site, terwijl anderen ons helpen om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kan zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op dat als u onze cookies weigert mogelijk niet alle functies van de site beschikbaar zijn.